Tuinen

In de biologische moestuin verbouwen we tientallen bekende en minder bekende aardappelen en groenten, waaronder veel soorten tomaten, bonen, asperges en kolen. De moestuin is ook met een rolstoel te bezoeken.

Naast de moestuin ligt de kruidentuin met daarin vele soorten thee, geneeskrachtige kruiden en tuinkruiden. We hebben hem zo aangelegd dat je er een heerlijk kopje thee, koffie of fris kunt drinken terwijl je helemaal opgaat in de geuren en kleuren die deze tuin biedt.

Achter de moestuin ligt de kleinfruit-tuin. Omringd door lage lei-appels staan daar vele soorten aalbessen, kruisbessen, bosbessen, blauwe bessen maar ook kiwi’s en aardbeien. In 2016 hebben we er een zogenaamd leilaantje aan toegevoegd met veel leifruit: kiwibessen, meerdere frambozen, jostabessen en Japanse wijnbessen.

Tegenover de moestuin ligt de boomgaard met diverse soorten peren, appels, pruimen en kersen, maar er staat ook een kweepeer, een abrikoos, een amandelboom en een nectarine. Af en toe valt een oude boom om of breken er grote takken uit, met name uit pruimenbomen, die daar van nature gevoelig voor zijn. In 2018 hing er zoveel fruit aan de bomen dat we de takken (met name de pruimenbomen) moesten stutten. Desondanks braken er enkele takken uit. Stukje bij beetje wordt de boomgaard gerenoveerd, verjongd en uitgebreid.

Onder de fruitbomen staan onze kleine Ouessant-schaapjes. We hebben voor deze sterke dieren gekozen omdat ze zichzelf redden zonder hulp van buiten. Het lammeren gaat zonder hulp en ziek zijn ze vrijwel nooit. Ze zijn onze maaimachines en leveren ons wol en ook een beetje vlees. Ook onze kippen scharrelen onder de fruitbomen. In de wei staan verder nog diverse soorten walnoten.

Vroeger lag er een grote vijver bij de boerderij waaraan ook de naam Ferme de l’Etang (Vijverhof) is ontleend. In de komende jaren staat de renovatie van die vijver op het programma.

Aan de voorkant van de boerderij ligt de siertuin, vol met bloemen. Deze tuin is niet alleen interessant voor vogels en insecten. Ook treffen we er regelmatig gasten aan die een dutje willen doen of een mooi boek willen lezen in de schaduw van de notelaar.